Bygga ut huset – bra att tänka på


Att göra en utbyggnad av huset kan ha många fördelar. Inte minst att man helt enkelt får mer boyta att arbeta med. Men det finns mycket att överväga innan man bör påbörja projektet.

Är utbygge rätt val?

Det första man alltid ska tänka på är om utbygget faktiskt är det bästa sättet att åstadkomma det man vill. Det finns trots allt andra sätt att öka boytan, som att isolera och inreda antingen en vinds- eller källarvåning. Har man ingen av dessa finns även alternativet att bygga ett attefallshus.

Hur ska det byggas ut?

Kommer man fram till att utbygget är det rätta valet gäller det då att tänka på hur det ska byggas ut? Det finns ett par olika alternativ att välja mellan och alla har sina fördelar. Huset kan till exempel förlängas, man kan bygga till en vinkel eller till och med en extra våning. Tänk på gårdsytan och hur nära tomtgränsen utbygget kommer sträckas till. Är det närmare än 4,5 meter måste man få grannens eller grannarnas godkännande.

Vem ska göra jobbet?

Renoveringar och liknande kan man ofta hantera själv. Men något som en utbyggnad kräver mycket arbete och ännu mer erfarenhet för att säkerställa ett bra resultat. En totalentreprenad kan fixa hela arbetet åt en, men det kommer så klart kosta mer också. Har man själv goda kunskaper och tid att göra lite arbete kan man alltid ta i någon som gör vissa delar av jobbet medan man själv sköter andra.