Fastigheter – vad innebär en fastighet?


Oavsett om du är hyresvärd, hyresrättsinnehavare, en bostadsrättsförening, äger en bostadsrätt eller är ute efter en fastighet så är det här sidan för dig – om just fastigheter.

Vad innebär det att bo i en fastighet? Vilka skyldigheter och rättigheter har man? Vem ska skotta snön på gatan? Hur är det med underhållningen och kan hyran höjas och sänkas efter en stamrenovering? Frågorna är många och vi hoppas att vi kan svara på alla dina frågor med vår informativa sida.

En fastighet är glädje för flera generationer. Med rätt underhåll kan fastighet hålla mycket längre utan att man ska behöva ta till drastiska renoveringar. Genom att förebygga i tid och se över fastigheten med jämna mellanrum enligt din lista behöver du inte ägna dig mer åt din byggnad mer än nödvändigt.

En fastighet är inte bara yta, tak och väggar, utan är samtidigt en arkitekts skapelse. Hur ska fastigheten underhållas för att den ska komma bäst till sin rätt? Ytskiktet på huset; tegel, puts eller trä avgör hur mycket planerade reparationer som behöver göras. Regelverken ändras och vid varje ny större renovering och ombyggnad behöver man se över vilka lagar och regler som gäller.

En fastighets värde avgörs inte bara genom att se vilket skick det har. Det kan vara allt från att ett nytt centrum i närheten planeras vilket underlättar för barnfamiljer. Finns vårdcentraler, skolor och andra bekvämligheter i närheten som passar en äldre eller en yngre befolkning?

Oavsett anledning till varför man äger, hyr eller förvaltar en fastighet så handlar det till sist om att människor ska bo i den, verksamheter kanske ska drivas i den. Fastigheter har alltid varit en bra investering för framtiden, eftersom alla måste ha någonstans att bo eller ha företag i.