Dags att måla om fasaden?


Husfasaden är första intrycket av ditt hem och en risig fasad är inte rolig att titta på. Den kan också bli en riskkonstruktion eftersom utsatt trä kan börja mögla. Har du bestämt dig för att ta tag i fasaden i vår kan vi berätta hur du ska gå tillväga.

Besikta virket

Om fasaden redan börjat ruttna eller mögla behöver du byta ut dåliga brädor med nytt virke. Vet du inte riktigt om en bräda är dålig eller inte kan du sticka en vass kniv i brädan. Om kniven lätt glider in, är träet dåligt. Vanligtvis är det längst ned på fasaden som är värst. Är mycket dåligt nere men bra längre upp kan du använda en sänksåg för att kapa bort allt dålig och skarva dit nya brädor.

Tvätta

Börja med att tvätta hela fasaden med målartvätt eller ammoniaklösning för att ta bort smutsen som fastnar på fasaden genom åren. Efter tvättningen måste du skölja fasaden noga med vatten. Undvik högtryckspruta eftersom det kan trycka in vatten i virket.

Skrapa

Därefter måste du skrapa bort all lössittande färg. Det är ett stort jobb och blir ännu större om du använder slöa blad. Köp flera blad och byt med jämna mellanrum.

Välja färg

Det är enklast att använda samma färgtyp som fasaden haft tidigare. Vilken målarfirma som helst kommer att ge rådet att du köper bra färg. Billig färg låter lockande men det täcker sämre och du behöver istället mer färg. Är fasaden målad med akrylat är det lättare att fortsätta med det, är huset målat med slamfärg ska du fortsätta använda slamfärg men kan så klart byta kulör. Tänk dock på att väsentligt kulörbyte kan kräva bygglov!