Att bli bostadsrättsinnehavare


En ganska stor andel av Sveriges befolkning bor idag i bostadsrätter. Många hyresrätter har under åren ombildats till bostadsrätter och medan en hel del har blivit bostadsrättsinnehavare på detta vis finns det också många som lämnar andra boendeformer och försöker hitta en bostadsrätt.

Innan man tar detta beslut är det viktigt att förstå vad det betyder att bo i en bostadsrätt. Det finns många likheter och skillnader mellan att bo i en bostadsrätt och en hyresrätt och förståelse för detta är något man bör ha koll på för att besluta om detta är rätt val för en själv.

Känner man sedan att en bostadsrätt är det rätt valet är det dags att börja leta. Leta upp alla som lägger ut information om bostadsrätter till salu i området och kolla dem regelbundet. Skriv en lista på viktiga krav som lägenheten måste uppfylla, och vad som vore bra men eventuellt går att kompromissa om.

När ett objekt verkar intressant är det dags att gå på visning. Visningar för lägenheter brukar hållas på söndagar och måndagar. Det är värt att göra lite efterforskning av området innan och se hur väl det överensstämmer med ens behov.

På visningen ska man titta noga på i alla skrymslen och vrån. Ta gärna bilder själv på rummen då mäklarbilderna kan ibland inte riktigt representera hur rummen egentligen känns när man står i dem själv. Ställ också frågor till mäklaren om allt möjlig som dyker upp under visningen. Fråga gärna om detaljer kring byggnaden. Något som kan vara värt att fråga specifikt om är när ett stambyte senast gjordes. Detta är en omfattande renovering som många helst slipper behöva genomgå medan de bor där.

Reflektera sedan hemma över allt som dök upp under visningen. Titta på bilderna och tänk tillbaka på hur varje rum kändes. Det är lättare att få en mer objektiv uppfattning efter man fått tid att smälta alla intryck.

När allt fortfarande känns bra är det dags att slå till. En budgivning är många gånger en process man behöver genomgå och det är viktigt att ha en budget innan man deltar och inte överskrida sin maxgräns.