Vad innebär ett bodelningsavtal?

Kort förklarat är ett bodelningsavtal ett skriftligt avtal som anger hur tillgångar och skulder är fördelade mellan dig och din partner. Givetvis behöver båda parter skriva under och avtalet är juridiskt bindande. Vid en eventuell separation fungerar bodelningsavtalet som ett slags stöd eller verktyg för att utan krångel kunna dela upp bohaget.

Vem behöver ett bodelningsavtal?

Ett bodelningsavtal är till för partners som bor ihop. Det kan alltså vara både gifta par men också de par som bor tillsammans som sambo.

Måste du ha ett bodelningsavtal?

Inget i lagen säger att partners måste skriva ett bodelningsavtal. Däremot finns det vissa fördelar med att göra det. Vid en separation kan du och din partner behöva sälja er gemensamma bostad. För att därefter få ta ett nytt lån till en ny bostad kan banken kräva att få se ett bodelningsavtal.

Hur du skriver ett bodelningsavtal

Det finns inga exakta bestämmelser kring hur ett bodelningsavtal ska vara utformat. Du kan alltså skriva ett avtal på egen hand som du vill. Dock kan den juridiska biten vara krånglig och det är såklart viktigt att allt blir rätt. Därför är det rekommenderat att du tar hjälp av en jurist för att skriva bodelningsavtal. Du kan självklart få hjälp med detta både som gift och sambo.