Vanliga misstag vid städningen


Städningen kanske inte är det mest komplicerade delen av hushållet. Men det är fortfarande ett område där man kan göra ett och annat misstag om man inte tänker till. Här tittar vi lite kort på några vanliga städmissar och vad man istället bör göra.

Fläckborttagning som gör motsatsen

Nedfläckade textilier är aldrig roligt. När man får en fläck gäller det att agera snabbt för att minska risken att den sätter sig ordentligt i materialet. Ett vanligt misstag är dock att gnida fläcken, vilket kan göra att den sätter sig djupare. Istället applicerar man lite rengöringsmedel, låter det verka och sedan trycka på fläcken om och om igen för att den som spilldes ska sugas upp. Har man gnidit in en fläck för mycket kan det behövas professionell hjälp för att få bort den helt.

Diska allt i diskmaskinen

Diskmaskinen är en fantastisk apparat som kan rengöra mycket i köket. Men den bör faktiskt inte användas till allt. Något många tyvärr gör är att stoppa in stekpannor i diskmaskinen. Är det en teflonpanna kan det skada ytskiktet och därmed drastiskt förkorta stekpannas livstid. Dessa ska istället diskas för hand. Gjutjärnspannor ska man dock inte ens använda diskmedel till. Bästa sättet att rengöra dessa är ofta att koka upp lite vatten i den efter användning och bara torka av den efteråt. Var också noga med att inte diska silverbestick samtidigt som de i rostfritt stål då det kan fläcka silvret.

Rengöring av elektronik

Att rengöra elektronik som mobiler och surfplattor är något man också borde tänka på. Även om man har en riktigt smutsig skärm bör man aldrig spraya direkt på dem. Mikrofiberdukar är alltid det bättre alternativet. För att avlägsna damm ur elektronik är det i regel enklast att använda sig av tryckluft på burk (eller en kompressor om man har en sådan). Men gör det gärna utomhus så inte dammet bara flyger ut i inomhusluften istället.

Skapa bra städrutiner

Med så mycket annat så gäller det att skapa bra rutiner. Så även vid städning. Om ni har en stor bostad eller kontorslokaler så se till att avsätta ordentligt med tid för er städning. Hemma så kan torsdagskvällar vara en bar tid för att städa. Då är det rent och fint på fredag och när det blir helg. Ta rum för rum eller börja med att dammtorka allt. Sedan så tar dammsugaren vid och få bort allt som ligger på golvet. Häng ut mattor och torka av golven efter du dammsugit. Ta toalett, badrum och kök som avslutning.