Detaljerna när du renoverar utsidan


Beroende på väderlek och vad du planerar att göra kan man renovera utsidan när som helst på året. Du kan börja redan i januari och slippa spendera hela semestern med att spika läkt eller måla fönsterfoder. När du renoverar är det detaljerna som sätter punkt för arbetet. Förarbetet bestämmer slutresultatet men det är inte förrän detaljerna är på plats som arbetet är över. Därför ska du alltid fundera på både det stora och det lilla i ett renoveringsprojekt.

Hussiffror

När du ändå fixar med utsidan kanske det är dags att uppdatera dina hussiffror? Den gamla och tråkiga skylten kan bytas ut till något mer modern och i valfri färg.

En standard hussiffra tänker du inte ens på, det kan vara vårt att se den från vägen eller när mörkret har fallit. Med nya hussiffror kan du skaffa i lämplig storlek så de syns tydligt från vägen. Och varför inte belysa siffran också? En utomhusljusslinga går att klistra fast på baksidan av siffran vilket ger en mer svävande effekt.

Måla huset först

När du ska sätt ny brädfoder på villan är det vanligaste alternativet stående eller liggande läkt. Läkten kan antingen vara i samma storlek som bottenbrädan eller smalare, så kallad lockläckt. Det kliar säkert i fingrarna att bra spika upp brädorna och sedan måla allt när det är på plats. Men träet kommer att torka och då skapas en springa mellan bottenbräda och läkten där det inte finns någon färg.

Måla bottenbrädorna innan du sätter upp dem. Arbetar du under vintersäsongen ska du måla dem inomhus. Läkten kan du måla på plats om det är tillräckligt varmt ute. Måla även bottenbrädorna ett sista varv när de är på plats för att måla över spikarna, det ger lite bättre skydd mot inkrypande fukt.